
Historien der 7 norske fangstskuter forliser under en orkan i Vestisen i 1917
Under en orkan i Vestisen i april 1917, forliser sju norske fangstskuter. Skutene var Admiralen, Arctic, Aslak, Heim, Hercules, Lundheim, og Ceres 1 (fra Tønsberg). Uten radiosamband gikk det flere månader før andre forstod omfanget av ulykken. Først 8de september ble det slått opp i avisene om saken. Mange sjømenn fra Vestfold omkom i forliset. De etterlatte gikk i lang tid uvitende om hendelsen, og led veldig av at de ikke hadde inntekt i tiden fedrene var på tokt, og bare antatt å være forlist. Det ble bl.a. iverksatt innsamlingsaksjon for de etterlatte.
(Til forveksling, det var flere andre skip som var kalt “Ceres” på denne tiden i 1917, og et dansk-islansk frakteskip kalt “Ceres” ble torpedert av tyskerne i Nordsjøen i juli 1917. Det Bergenske og Nordenfjelske Dampskipselskap hadde også en annen frakteskute som gikk på norskekysten kalt “Ceres“)
I relasjon til dette nettstedet er det styrmann og skytter Anders Andersen f.1884 som forliser. Han er gift med Johanne Karlsen f.1888, og har 2 små barn: Astrid Johanne og John Otto.
I Morgenavisen 21 september er det en rapport fra selfangeren “Flemsøy”, hvor ekspedisjonesn leder, Johan Olsen, blir intervjuet av Sundmørsposten. Under deres fangstokt fant de spor etter de mange forliste fangsskutene.
D/S Ceres 1 var opprinnelig bygget som seilskip, men ble bygget om til dampskip i 1917. Skipet var disponert aksjemegler N.O.Lofstad m.fl, og dro på fangsttokt til Vestisen i mars 1917.
- Vestfold Arbeiderblad 7 sep. 1917
- Isflaket nr 1 2017 (side 3-11)
- Ishavsmuseet – “Påskemysteriet”
- Ishavsmuseet – DS Ceres 1
- Skogernes.net




Omkomne fra Vestfold:
Ialt 12 mann omkom i forliset, hvorav 4 av dem var fra Tønsberg:
- Skipsfører Johannesen, Tjøme
- Fangstmann Christiansen, Tjøme
- 1.maskinist Chr. M. Skar, Tønsberg
- 1.styrmann Erling F.B. Gundersen, Tønsberg
- 2.styrmann og skytter Anders Andersen, Tønsberg
- Stuert Erik Hansen, Tønsberg
Relaterte sider:

Hits: 233